Βάττος

Βάττος
I
(5ος αι. π.Χ.). Κορίνθιος στρατηγός. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου ανέλαβε την υπεράσπιση της ατείχιστης Σολυγείας, την οποία απειλούσαν 2.000 Αθηναίοι και Καρυστινοί οπλίτες υπό την αρχηγία του Νικία.
II
Όνομα βασιλιάδων της Κυρήνης. (Β. σήμαινε βασιλιάς στη λιβυκή γλώσσα.)
1. Β. Α’ (τέλη 8ου – μέσα 7ου αι. π.Χ.). Οικιστής της Κυρήνης, γιος του Πολύμνηστου από τη Θήρα και απόγονος του Μινύα Ευφήμου. Βασίλεψε 40 χρόνια, έως το 669 π.Χ. Κατά τον Ηρόδοτο, ο Β. ήταν γιος του Πολύμνηστου και της Φρονίμης, κόρης του Ετέαρχου. Ήταν αδύνατο παιδί και τραυλό (από αυτό ίσως να σχηματίστηκε η λέξη βαττολογώ, που σημαίνει τραυλίζω). Όταν έγινε άνδρας ο Β. πήγε στην Πυθία να τη ρωτήσει για τη φωνή του και εκείνη του είπε πως θα γινόταν βασιλιάς της Λιβύης. Όταν οι Θηραίοι υπέφεραν από την ξηρασία, η Πυθία τούς είπε να στείλουν τον Β. να ιδρύσει την Κυρήνη στη Λιβύη (Ηρόδοτος Δ, 155-156).
2. Β. Β’ ο Ευδαίμων (αρχές 6ου αι. π.Χ.). Γιος και διάδοχος του Αρκεσίλαου του Α’, που βασίλεψε είτε το 583-560 είτε το 576-554 π.Χ. Η Κυρήνη γνώρισε την εποχή εκείνη μεγάλη ακμή και ύστερα από έναν πόλεμο με τους Αιγυπτίους, ο βασιλιάς τους Άμασις πήρε την κόρη του Β. (γύρω στο 571 π.Χ.) και οι σχέσεις τους έγιναν ειρηνικές.
3. Β. Γ’ ο Χωλός (μέσα 6ου αι. π.Χ.). Γιος του Αρκεσίλαου Β’, βασίλεψε μετά το 544 και περίπου έως το 530 π.Χ. Επί της βασιλείας του οι Κυρηναίοι ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών ποιά διοίκηση έπρεπε να εγκαταστήσουν για να ζήσουν ευτυχισμένοι. Η Πυθία τούς συμβούλεψε να φέρουν οργανωτή από τη Μαντίνεια της Αρκαδίας, που είχε καλούς θεσμούς. Οι Μαντινείς τούς έδωσαν τον Δημώνακτα, που διαίρεσε τους Κυρηναίους σε τρεις φυλές, παραχώρησε και ιερατικά αξιώματα στον Β. και όλα τα άλλα δικαιώματα του βασιλιά τα παραχώρησε στον δήμο (Ηρόδοτος Δ, 161). Νυμφεύτηκε τη Φερετίμη. Ο γιος τους Αρκεσίλαος Γ’ ζητούσε τα προνόμια των προγόνων του, αλλά νικήθηκε και κατέφυγε στη Σάμο. Παρεξηγώντας έναν χρησμό της Πυθίας, γύρισε στην Κυρήνη και εκδικήθηκε τους αντιπάλους του, όταν όμως πήγε στη Βάρκη, σκοτώθηκε από Κυρηναίους πρόσφυγες.
4. Β. Δ’ ο Καλός (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Διαδέχτηκε τον Αρκεσίλαο Γ’, τον γιο του Β. του Χωλού, μετά το 514 π.Χ., αλλά είναι άγνωστο έως πότε βασίλεψε.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • Βάττος — stammerer masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βάττος — stammerer masc nom sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Βάττε — Βάττος stammerer masc voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βάττε — βάττος stammerer masc voc sg βάσσε , βάζω speak aor ind act 3rd sg (homeric ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Βάττοι — Βάττος stammerer masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βάττοι — βάττος stammerer masc nom/voc pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Βάττον — Βάττος stammerer masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βάττον — βάττος stammerer masc acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Βάττου — Βάττος stammerer masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • βάττου — βάττος stammerer masc gen sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”